Werken als freelancer in de zorg: wat zijn de voor- en nadelen?

Uit de ZZP Barometer in juli 2018 is gebleken dat het aantal ZZP’ers in de zorg met 50 procent is toegenomen. Op dit moment staan er 121.000 ZZP’ers in de zorg ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, tegenover 80.000 in 2013. Heeft een freelancer bestaan ook jouw voorkeur boven loondienst? Wees je er van bewust dat deze manier van werken zowel voor- als nadelen heeft.

freelance in de zorgWaarom is er behoefte aan freelancers in de zorg?

Het aantal freelancers in de zorg neemt toe. Ze vervullen allerlei functies, van verpleegkundige tot thuiszorgmedewerker, psychotherapeut en psycholoog. Voor ziekenhuizen is het niet altijd gemakkelijk om vacatures op te vullen. Zo is er veel behoefte aan personeel op de spoedeisende hulp en de intensive care. Zodoende valt de keuze steeds vaker op gekwalificeerd personeel dat werkt als freelancer.

Freelance bedrijfsartsen zijn hier een goed voorbeeld van. Ze beschikken vaak over veel medische kennis en zijn in staat om verschillende taken te verrichten voor hun opdrachtgevers. Zo schakelen bedrijven vaak een freelance bedrijfsarts in om het personeel medisch te keuren, iets wat vaak met een ARBO-dienst als tussenpersoon gebeurt.

Voordelen van werken als freelancer in de zorg

Werken als freelancer in de zorg kan om verschillende redenen interessant zijn. Zo mag je net als veel ZZP’ers grotendeels zelf je tijd bepalen en zijn de opdrachten afwisselend. Ook krijg je te maken met minder bureaucratie en verleen je als freelancer de zorg die jij passend vindt. Wel heb je net als in loondienst de verantwoordelijkheid om zelf je bevoegdheden en bekwaamheden op peil te doen. Ook als ZZP’er in de zorg met je in het BIG register staan, wat betekent dat je bevoegd bent om je beroep uit te oefenen. Om in aanmerking te komen voor BIG moet je vijf jaar lang voldoen aan de eisen die gesteld worden aan jouw basisberoep.

Nadelen van het freelancer bestaan

Over het algemeen kun je als freelancer in de zorg een hoog tarief vragen. Dit is voor veel ZZP’ers een andere reden om zich in te laten huren door een ziekenhuis of medische instelling. Aan de andere kant zijn de inkomsten van een freelancer soms erg wisselend. Dit kan nadelige gevolgen hebben wanneer je een hypotheek wil afsluiten. Ook de wisselende werkzaamheden en werkplekken vindt niet iedere freelancer fijn. Je hebt relatief weinig zekerheid en geen vaste collega’s. Ook zul je zelf het pensioen, de verzekeringen (sommige zelfs verplicht!), de acquisitie en facturering moeten regelen. Aan de andere kant heb je als freelancer in de zorg altijd zelf de touwtjes in handen. Het biedt vrijheid aan de ene kant, en soms onzekerheid aan de andere kant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *