Welke soorten koffiebonen zijn er?

Wanneer je een koffiemachine hebt, dan heb je hier natuurlijk ook bonen bij nodig om koffie te kunnen zetten. Het is daarom belangrijk om hierin de juiste keuze te maken, want je wil natuurlijk wel een lekker kopje koffie. Toch blijkt het uitzoeken van de geschikte koffiebonen vaak een stuk lastiger dan aanvankelijk gedacht. Dit komt doordat er een enorme keuze is aan koffiebonen, die het je natuurlijk niet makkelijker maakt om te kiezen. Omdat we ons heel goed kunnen voorstellen dat het lastig is om te kiezen, hebben we de verschillende soorten koffiebonen voor je op een rijtje gezet.

Arabica & Robusta Koffieboon

In principe kennen wel een tweetal koffiebonen, de Arabica en Robusta Koffieboon. De Arabica koffieboon is bij de meeste mensen veruit de bekendste koffieboon die er bestaat. Ook niet zo gek aangezien ruim 70 procent van de wereldwijde productie uit Arabica bonen bestaat. De andere boon, de Robusta boon daarentegen is maar goed voor zo’n ongeveer 30 procent van de wereldwijde productie bonen. De reden dat er een stuk meer Arabica bonen dan Robusta bonen worden geteeld is als volgt; De Arabica koffieplant groeit op ongeveer 1500 meter hoog en heeft hierdoor weinig last van ziektes en parasieten. In tegenstelling tot de Robusta koffieplant, die op 600 meter groeit. De Robusta moet zichzelf hierdoor veel meer beschermen en dit doet hij door meer cafeïne aan te maken. Hierdoor zit er zoveel smaakverschil in beide bonen.

Verschillende smaken

Ondanks het feit dat er maar twee verschillende soorten koffiebonen op de markt zijn, zijn er ontzettend veel verschillende smaken. Deze reden hiervan heeft te maken met onder andere de branding van de boon, maar ook de verhouding. Ze worden namelijk regelmatig met elkaar gemengd, wat er dus voor zorgt dat afhankelijk van de verhoudingen ook de smaak anders is.

koffiebonen

Wat is de impact van branding op je koffiesmaak?

Een koffieboon is de meest verse variant koffie en bevat de nodige aroma’s en smaak. Maar voordat je de koffieboon kunt gebruiken voor je koffie, dient de boon eerst gebrand te worden. Een koffieboon bevat namelijk van nature ruim 2000 verschillende chemische stoffen. Deze wil je echt niet in je koffie hebben. Door de bonen de branden, worden deze chemische stoffen uit de koffieboon verwijderd. De chemische stoffen worden tijdens het brandingsproces omgezet in aromatische verbinden, die op hun beurt zorgen voor de aroma’s en dus smaak van je kop koffie.

Hoe gaat het branden van koffiebonen?

De koffiebonen worden als eerste op een bepaalde temperatuur opgewarmd. Ze veranderen op dit moment compleet qua uitstraling. Een koffieboon die net van de boon afkomt is groen en na het branden wordt deze bruin, donkerbruin of zwart. De kleur die de koffieboon uiteindelijk krijgt is afhankelijk van de temperatuur bij het brandingsproces.

Soorten koffiebonen: tot slot

Zoals je ziet zijn er in de basis maar twee verschillende soorten koffiebonen. Toch zijn er tal van verschillende smaken verkrijgbaar. Dit heeft te maken met de branding, maar ook het mengen van de beide bonen met elkaar. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf bepaald wat jij belangrijk vindt. Vooral in het begin zal je merken dat het vaak even zoeken is naar een boon niet voldoet aan jouw wensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *