Hoe vegetarisch vlees je kan helpen om jouw milieu-impact te verlagen

Nog altijd is er een grote groep mensen die het belang niet inzien van het eten van vegetarisch vlees. Ontzettend zonde, want het is namelijk niet alleen een stuk beter voor jezelf, maar dus ook voor het milieu! Om je ervan te overtuigen welke impact vlees op het milieu heeft en hoe vleesvervangers hier juist aan kunnen bijdragen om dit te veranderen, hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Dus ben jij nog niet of niet volledig overtuigd van het feit dat vleesvervangers wel degelijk een positieve invloed hebben op ons milieu, lees dan snel onderstaand artikel. We zijn er namelijk van overtuigd dat jij, na het lezen van onderstaande punten (deels) van gedachten bent veranderd. Als jij klaar bent om ze ook een kans te geven kan je trouwens op deze website alle opties en alle informatie terugvinden!

Waarom is vlees slecht voor het milieu?

Wanneer we gaan kijken naar de impact die vlees op ons milieu heeft, dan is deze impact gigantisch. Kies je er namelijk voor om vegetarisch te gaan eten, dan ben je ook direct een stuk duurzamer bezig, wat dus betekent dat het beter is voor het milieu. Om je een idee te geven wat de impact van vlees op ons milieu is, hebben we een aantal argumenten voor je op een rijtje gezet:

Veel voer nodig

Voor vlees is veel veevoer nodig. De teelt hiervan kost water, land en energie. Als daarmee direct plantaardig eten voor mensen zou worden geteeld, zou dat minder grondstoffen verbruiken. Ter illustratie: voor 1 kilo vlees eiwit is, afhankelijk van diersoort en omstandigheden, 3 tot 10 keer zoveel plantaardig eiwit nodig.

Uitstoot CO2

Een ander belangrijk punt waarom het kiezen voor een vleesvervanger beter is voor het milieu, is simpelweg doordat je CO2-uitstoot bij de productie van vlees vele malen hoger ligt, dan bij de productie van vleesvervangers. Kijkend naar producten zoals tofu ten opzichte van rundvlees, dan ligt de uitstoot bij rundvlees tot wel 10 keer hoger, dan bij de productie van tofu.

Beschadiging van de ozonlaag

Koeien poepen heel wat af. Omdat het herkauwers zijn, produceren ze methaangas. Bij al die opgeslagen mest komt methaan en lachgas (N2O) vrij. Je kunt het geloven of niet, maar die twee stoffen zijn nog veel schadelijker voor de ozonlaag als CO2. Je kunt je dus voorstellen welke impact het heeft om minder vlees te gaan eten. Dit is dus niet alleen stukken beter voor onze gezondheid, maar dus ook voor het milieu.

vegetarischConclusie

De reden waarom we dus met elkaar minder vlees moeten gaan eten, is simpelweg omdat het zorgt voor een verbetering van het milieu. Als voorbeeld nemen we bijvoorbeeld dat iedere Nederlander slechts één keer per week het vlees vervangt door een vegetarische vervanger, dan kun je dit vergelijken met de uitstoot van meer dan 400.000 auto’s op de weg.

Zoals je ziet heeft het dus wel degelijk impact om te beginnen met één dag per week vervangen van vlees door een vleesvervanger. Waar veel mensen het idee hebben dat deze impact minimaal is, is dit dus absoluut niet het geval. Wanneer je dit eenmaal gewend bent, zal je merken dat ook twee of zelfs drie keer per week absoluut geen straf is. Zo help je niet alleen jezelf, maar ook het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *