Chromecast kopen, 6 handige tips

Hoewel Chromecast-apparaten dezelfde naam dragen en veel van dezelfde functies hebben, zijn ze niet allemaal hetzelfde gemaakt. Dat is voor een groot deel te wijten aan de verschillende releasecycli, maar daardoor je wel eens in verwarring kunnen raken over welke Chromecast het beste bij je past. En met een trapsgewijs prijsmodel is het maken van de juiste keuze behoorlijk belangrijk.

Als je je thuismedia-installatie wilt verbeteren en een streamingstick of -dongle wilt, dan ken je ongetwijfeld de Chromecast-reeks van apparaten, maar welke is geschikt? Hieronder nemen we 6 handige tips door – en voor je het weet ben je Netflix aan ’t kijken op je oudere hdtv.

Wat wil je met een media-streamingstick?

Google Chromecast KopenTen eerste moeten we beoordelen wat je van de home entertainment setup wil. Ben je op zoek naar een compleet home control systeem waar al je diensten live en toegankelijk zijn voor iedereen in huis? Of ben je tevreden met een meer vrije benadering van het kijken naar en luisteren naar allerlei soorten internetvideo, radio en audio in het algemeen?

Het is belangrijk om van tevoren te proberen te verfijnen of op zijn minst een idee te hebben van wat je wil doen. Een stuk Chromecast-hardware is misschien niet eens geschikt voor specifieke scenario’s. Wil je streamen in UHD? Ben je de enige gebruiker of zullen er meerdere mensen zijn die het apparaat gebruiken? Is gamen een belangrijk onderdeel van een streamer voor je?

Een van de unieke kenmerken van de Chromecast is dat deze moderne tv’s inschakelt en overschakelt naar de juiste HDMI-ingang zodra je video’s of muziek begint te streamen vanaf je smartphone of tablet. De Chromecast maakt gebruik van HDMI-CEC-technologie die door de meeste nieuwere televisies wordt ondersteund en HDMI-apparaten in staat stelt deze televisies aan te zetten. Televisiefabrikanten hebben deze functie niet altijd standaard ingeschakeld, dus het kan zijn dat je even moet zoeken in de instellingen van je tv om deze in te schakelen.

Verschillende modellen

Er zijn momenteel drie verschillende Chromecast-modellen in het assortiment van Google, maar de Google Store vermeldt er officieel slechts twee. De Chromecast Ultra wordt echter verkocht in een bundel als onderdeel van de Google Stadia Premiere Edition – wat de zaken nog verwarrender maakt voor potentiële kopers.

De Chromecast installeren

Als je je Chromecast al hebt ingesteld, ga dan naar de volgende tip, maar we wilden je helpen om dingen op gang te krijgen voor het geval je nieuw bent met het product en het net uit de doos haalt. Hier is de essentiële apparatuur: Een tv met een HDMI-ingang (4K of anders), Wi-Fi-toegang, een vrije USB-poort of stopcontact, en een computer, smartphone of tablet met ofwel Google’s Chrome-browser (voor een computer) of de Google Home-app geïnstalleerd. Sluit de Chromecast aan op de HDMI-poort van de tv, steek de stekker in het stopcontact en ga naar de installatiepagina van de Chromecast om de benodigde app te downloaden. De Chromecast doet de rest.

Je hebt relatief sterke wi-fi nodig

Chromecast werkt op Wi-Fi. Je moet in of in de buurt van dezelfde kamer zijn als de router om de beste streamingkwaliteit te krijgen. Als de router zich in dezelfde of de volgende kamer bevindt als de Chromecast, zou het geen probleem moeten zijn.

Maar gebruikers melden problemen als de router 1-2 kamers verderop staat of helemaal op een andere verdieping. Als je last hebt van trage verbindingen, moet je misschien een nieuwe Wi-Fi-router kopen en die als brug gebruiken.

Wanneer je inhoud van het internet streamt, neemt Chromecast ook veel bandbreedte in beslag. Je hebt een snelheid van 3-4 Mbps nodig als je HD-video wilt streamen, en meer dan het dubbele als je Full HD wilt gaan streamen.

Maar de streaming van Chromecast is niet opgeblazen. De kwaliteit van de inhoud die je op je pc/telefoon kunt streamen, zal zich goed naar Chromecast vertalen.

Als het misgaat, gewoon opnieuw opstarten

Naast de Micro USB poort zit een kleine reset-schakelaar. Maar die hoef je niet te gebruiken. Open de Chromecast-app op Android of iOS, selecteer het apparaat, ga naar Instellingen -> Algemeen en je vindt een optie voor opnieuw opstarten en fabrieksreset. Dit is de beste oplossing voor snelheidsproblemen, netwerkproblemen of drop outs.

Gebruik Chromecast als een audio-streamingapparaat

Bluetooth is geweldig voor het streamen van audio van je telefoon naar nieuwere audiosystemen en draadloze luidsprekers, maar die meldingsgeluiden kunnen vervelend zijn. Met Wi-Fi kunt u deze omzeilen en toch je telefoon gebruiken terwijl je naar muziek luistert dankzij een reeks iOS- en Android-muziekapps met Chromecast-ondersteuning, waaronder Pandora, Google Play Music en Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *